Fod eller ben

Vejledning ved operation på fod eller ben 2019

Dette er en generel vejledning ved små operationer, hvor der ikke findes en specifik vejledning – Der vil blive givet yderligere vejledning på klinikken om netop Deres operation.

Forberedelse:
Vask fod og ben godt på operationsdagen. Rens negle.

Tag 2 Panodil ca. 1 time før operationen. (Der kan i stedet tages Pinex, Pamol, Kodimagnyl, Ipren eller lignende). De behøver ikke at være fastende.

Operation:
Det foregår i lokalbedøvelse og varer 10-30 minutter, men De skal regne med at være på klinikken i ca. 1 time i alt. Lokalbedøvelsen holder i mindst 5 timer.

Efter operationen:
Der er det vigtigt at undgå blødning og unødig hævelse ved at holde fod og ben så højt som muligt de første ca. 2-4 døgn. Derved mindskes også smerter.

Det er imidlertid også vigtigt at bevæge sig regelmæssigt (inklusive det opererede ben) for at holde kredsløbet i gang.

De første 2 timer (eller så længe lokalbedøvelsen varer) er det godt at trykke fast mod forbindingen og såret en gang imellem. Derved presses evt. blod ud i forbindingen i stedet for at blive til en blodansamling i såret.

De må ikke selv køre bil hjem.

Forbinding:
Den må efter 2- 4 dage gerne fjernes og erstattes med et plaster. Såret må fra dette tidspunkt gerne vaskes. Ved nogle operationer kan der være behov for at anvende krykkestokke eller operationssko efter operationen – disse hjælpemidler kan De låne på klinikken

Smertebehandling:
Oftest er almindelig håndkøbsmedicin som anført under “Forberedelse” fuldt tilstrækkeligt. Den bedste effekt opnås, hvis behandlingen starter inden operationen og fortsætter 3-4 gange i døgnet herefter. Der opnås ikke bedre effekt ved at overskride den anbefalede dosis.

Stingene fjernes her på klinikken eller hos Deres egen læge. Det anbefales at man bruger englehud, til at aflaste arret i 3 mdr. efter operationen.

Heling af operationssåret og det endelige operationsresultat – Det er kun selve huden, der er helet efter 10-12 dage! Der vil ofte være ømhed og lidt hævelse i meget længere tid. Hvis man har fysisk arbejde, kan det derfor være nødvendigt med en noget længere sygemelding. De vil få vejledning om dette.

Undgå solskoldning af såret – specielt indtil den normale rød-violette farve af arret har fortaget sig. Det kan tage 6-12 måneder. På dette tidspunkt er det endelige operationsresultat opnået.

Risiko og komplikationer:

Et hvert indgreb rummer en risiko for komplikationer som infektion og beskadigelse af nerver og andre vigtige funktioner, hvilket kan give varige gener, og man skal derfor altid overveje, om man har en lidelse, der er så alvorlig, at man ønsker at løbe denne risiko. Dette er en generel vejledning, og der vil blive givet rådgivning om Deres operation på klinikken. Tobaksrygning fordobler risikoen for infektion og sårhelingsproblemer. Er De i tvivl, er de velkommen til at kontakte os i god tid inden operationen.