Hånd eller håndled

Vejledning ved operation på hånd eller arm

Forberedelse på operationsdagen:

  1. De skal ikke være fastende, da operationen foregår i lokalbedøvelse.
  2. Vask hånden/armen godt på operationsdagen. Rens negle.
  3. Tag 2 stk. Panodil (eller Pinex, Pamol el. Kodimagnyl) ca. 1 time før operationen.

Operationen:

Foregår i lokalbedøvelse og varer ca. 30 min, men De skal regne med at være på klinikken i 1 time i alt. Lokalbedøvelsen holder i mindst 5 timer.

Efter operationen:

  1. På operationsdagen lægges en forbinding, den må fjernes efter 2-4 dage og erstattes med evt. plaster. Såret må fra dette tidspunkt gerne vaskes.
  2. For at undgå blødning og unødig hævelse holdes hånd og arm så højt som muligt de første ca. 2 døgn. Derved mindskes også smerter. De får om nødvendigt en armslynge.
  3. De første timer (eller så længe lokalbedøvelsen varer) er det godt at trykke fast mod forbindingen og såret en gang imellem. Derved presses evt. blod ud i forbindingen i stedet for at blive til en blodansamling i såret. Forbindingen kan evt. bløde igennem det første døgn.
  4. De må som udgangspunkt ikke selv køre bil hjem, dette afhænger af operationstypen.

Plan i øvrigt:

Efter 10-12 dage: Stingene fjernes her på klinikken eller hos Deres egen læge.
Smertebehandling: Oftest er almindelig håndkøbsmedicin fuldt tilstrækkeligt. Den bedste effekt opnås, hvis behandlingen starter inden operationen og fortsætter 3-4 gange i døgnet herefter. Der opnås ikke bedre effekt ved at overskride den anbefalede dosis – kun flere bivirkninger.

Heling af operationssåret og det endelige operationsresultat:

Det er kun selve huden, der er helet efter 10-12 dage! Der vil ofte være ømhed og hævelse i meget længere tid. Hvis man har fysisk arbejde, kan det derfor være nødvendigt med en noget længere sygemelding. De vil få vejledning om dette.

Undgå solskoldning af såret – specielt indtil den normale rød-violette farve af arret er svundet. Ellers risikerer De, at arret bliver mørkere pigmenteret og dermed mere synligt. Det kan tage 6-12 måneder. Anvend gerne solcreme i denne periode – evt. i form af en stift med faktor 30 (“Solblokker”). På dette tidspunkt er det endelige operationsresultat opnået.

Risiko og komplikationer:

Et hvert indgreb rummer en risiko for komplikationer som infektion og beskadigelse af nerver og andre vigtige funktioner, hvilket kan give varige gener, og man skal derfor altid overveje, om man har en lidelse, der er så alvorlig, at man ønsker at løbe denne risiko. Dette er en generel vejledning, og der vil blive givet rådgivning om Deres operation på klinikken. Tobaksrygning fordobler risikoen for infektion og sårhelingsproblemer.

Er De i tvivl, er de velkommen til at kontakte os i god tid inden operationen.