Nedgroet negl

Vejledning til patienter der skal opereres for nedgroet negl 

Neglene krummer normalt fra side til side. Hvis neglen krummer kraftigt, hvis tåen er skæv eller klemmes i smalt fodtøj eller får en skade, kan neglekanten komme til at skære ned i neglefalsen i neglens sider, hvorved der bliver et lille sår i neglefalsen som gør ondt eller bliver inficeret. Skaden kan også opstå, hvis neglen klippes for kort eller forkert. Den smertende negl (ofte med en rød og hævet neglefals) kaldes for en nedgroet negl.

Ofte kan situationen reddes med rummeligt fodtøj, god hygiejne og rigtig negleklipning – eller man kan kontakte en fodterapeut, som måske kan rette neglen op med en bøjle af metal eller fibermateriale. Sygesikringen giver 50% tilskud til denne behandling.

Hvis ikke denne behandling er mulig, kan der foretages operation, hvor man fjerne lidt af neglen i den ene eller begge sider af neglen.

Forberedelse: Vask fod og ben godt på operationsdagen. Rens negle. (Hvis der er infektion, er det bedst at starte med sæbebade 1-2 gange dagligt mindst en uge før operationen)

Tag 2 Panodil ca. 1 time før operationen (voksne). (Der kan i stedet tages Pinex, Pamol, Kodimagnyl, Ipren eller lignende). De behøver ikke at være fastende.

Operationen foregår i lokalbedøvelse og varer ca. et kvarter, men De skal regne med at være på klinikken i ca. 1 time i alt. Lokalbedøvelsen holder i mindst 5 timer

Efter operationen er det vigtigt at undgå blødning og unødig hævelse ved at holde fod og ben så højt som muligt de første ca. 2 døgn. Derved mindskes også smerter.

De første 2 timer (eller så længe lokalbedøvelsen varer) er det godt at trykke fast mod forbindingen og såret en gang imellem. Derved presses evt. blod ud i forbindingen i stedet for at blive til en blodansamling i såret. Det er almindeligt, at forbindingen kan bløde igennem det første døgn.

Der vil blive givet yderligere vejledning på klinikken. De må ikke selv køre bil hjem.

Der bliver normalt ikke syet – vi bruger specielle plaster, hvis muligt. Der anlægges en ret stor forbinding, som efter ca. 2 dage kan fjernes og evt. erstattes med et plaster. Såret må herefter gerne vaskes med vand og sæbe dagligt, men bør ikke sættes i blød.

Der må anvendes (rummeligt) fodtøj så snart dette ikke gør ondt.

Smertebehandling: Oftest er almindelig håndkøbsmedicin som anført under “Forberedelse” fuldt tilstrækkeligt. Den bedste effekt opnås, hvis behandlingen starter inden operationen og fortsætter 3-4 gange i døgnet herefter. Der opnås ikke bedre effekt ved at overskride den anbefalede dosis.

Heling af operationssåret og det endelige operationsresultat – Det er kun selve huden, der er helet efter 10-12 dage! Der vil ofte være ømhed og lidt hævelse i længere tid. Hvis man har fysisk arbejde, kan det derfor være nødvendigt med en noget længere sygemelding. De vil få vejledning om dette.

Forløb og komplikationer: Hvis neglen er inficeret ved operationen, er den stadig inficeret efter operationen, da det kun er årsagen til den nedgroede negl, der fjernes ved indgrebet – der er stadig bakterier i såret. Som regel er god hygiejne efter operationen tilstrækkeligt til at bekæmpe infektionen, men hvis der er udtalt infektion, kan det være nødvendigt at give et antibiotikum. Hvis hele roden til det lille stykke negl, der fjernes fra neglens sider, ikke kommer med ud ved operationen, kan der opstå et ”neglehorn” – enten i form af en lille neglesplint, der vokser ud ved siden af neglen, eller under huden i tåens spids. Det kan nødvendiggøre et nyt indgreb.

Neglen bliver smallere ved indgrebet – der dermed kan få et andet udseende end en normal negl.