Krop, hals eller hoved

Vejledning til patienter der skal opereres på kroppen, hals eller hoved

Forberedelse: Vask huden godt på operationsdagen. De behøver ikke at være fastende.

Operationen foregår i lokalbedøvelse og varer ca. ½ time, men De skal regne med at være på klinikken i ca. 1 time i alt. Lokalbedøvelsen holder i 2-5 timer.

Efter operationen er det vigtigt at undgå blødning og unødig hævelse – blandt andet ved at hvile og undgå for kraftig fysisk aktivitet. De første 2 timer (eller så længe lokalbedøvelsen varer) er det godt at trykke fast mod forbindingen og såret en gang imellem. Derved presses evt. Blod ud i forbindingen i stedet for at blive til en blodansamling i såret. Det er ikke usædvanligt, at forbindingen kan bløde igennem det første døgn.

Der vil blive givet yderligere vejledning om netop Deres operation på klinikken.

De må som regel ikke selv køre bil hjem, men det afhænger af operationstypen.

Forbinding kan efter 2-4 dage fjernes og erstattes med et plaster. Såret må fra dette tidspunkt gerne vaskes. Plasteret skal holdes tørt.

Smertebehandling: Oftest er almindelig håndkøbsmedicin som Pamol, Panodil, Pinex, Ipren eller Kodimagnyl tilstrækkeligt. Der opnås ikke bedre effekt ved at overskride den anbefalede dosis – kun flere bivirkninger.

Stingene fjernes efter 10-12 dage (i ansigtet eller hovedbunden efter 6-8 dage) på klinikken eller hos Deres egen læge efter aftale.

Heling af operationssåret og det endelige operationsresultat – Det er kun selve huden, der er helet efter 10-12 dage! Der vil ofte være ømhed og hævelse i meget længere tid. Hvis man har fysisk arbejde, kan det derfor være nødvendigt med en noget længere sygemelding. De vil få vejledning om dette.

Undgå solskoldning af såret – specielt indtil den normale rød-violette farve af arret er svundet. Ellers risikerer De, at arret bliver mørkere pigmenteret og dermed mere synligt. Det kan tage 6-12 måneder. Anvend gerne solcreme i denne periode – evt. i form af en stift med faktor 30 (“Solblokker”). På dette tidspunkt er det endelige operationsresultat opnået.